Bijenweetjes
Bijen zijn ontzettend belangrijk in ons ecosysteem. In Nederland leven zo’n 360 soorten bijen. Dit zijn zeker niet allemaal honingbijen, maar ook een grote groep wilde en solitaire bijen. Meer dan de helft van de bijen die in Nederland voorkomen worden bedreigd met uitsterven. Het is daarom extra belangrijk om extra aandacht voor, in het bijzonder, de wilde bijen te hebben.
Meer dan 130.000 planten zijn afhankelijk van bijen bij hun voortplanting en zelf 1/3 van ons voedsel komt tot stand met behulp van bijen. Dit maakt het belang van bijen in de natuurlijk natuurlijk alleen nog maar belangrijker.
De koningin, ook wel de moer genoemd, is de enige in de kast die eitjes kan leggen. De koningin doet dit nadat ze bevrucht is door darren tijdens haar bruidsvlucht.
Na drie dagen komt dit eitje uit en komt er een larve. Deze larve wordt gevoed door de werksters en na ongeveer 21 dagen is de larve veranderd in een werkster.
De bijen kunnen ook besluiten de larve extra te voeden met een speciaal soort honing, de Royal Jelly. De larve die dit krijgen, groeien in 16 dagen uit tot een koningin.
Als er twee koninginnen in de kast zitten, zal de oudste koningin vertrekken met de helft van het volk. Het zogenaamde zwermen. Deze koningin zal met dat volk een nieuwe woonplek gaan zoeken.
Een bijenvolk is een strak georganiseerde gemeenschap. Imkers zien een bij ook niet als individu, maar het volk als een geheel. Iedere bij heeft een eigen taak in de kast.
De koningin is de bij die als enige eitjes kan leggen waar nieuwe bijen uit kunnen komen. Dat is ook de enige taak van de bij. De koningin, of te wel de moer, is te herkennen aan een groot achterlijf. Een koningin kan ongeveer 4 jaar worden.
De werksters hebben de taak om het dagelijkse leven in de kast te organiseren. Werksters zorgen voor het aanvoeren van pollen en nectar, maken de kast schoon, zorgen voor koeling en warmte en geven de koningin en larven te eten. Daarnaast zorgen ze voor de verdediging van het volk. Werksters leven ongeveer 40 dagen.
Darren zijn de mannelijke bijen. De enige taak van een dar is om een koningin te bevruchten. Na deze bevruchting sterft te dar.
Honing
Het bekendste bijenproduct is de honing. Honing wordt gemaakt van de nectar uit de bloemen. De bijen zorgen er samen met enzymen voor dat de nectar in honing veranderd. Honing moet gezien worden als de wintervoorraad voor de bijen. Imkerij Bijzonder kiest ervoor om alleen de honing te oogsten die de bijen teveel hebben.
Propolis
Propolis een een wasachtige plakkerige substantie die bijen uit de bomen halen. Bijen gebruiken propolis om de gaten en kieren in de bijenkast te dichten. (daarom maakt een imker altijd gebruik van een bijtel om de kast te openen. De bijen kitten de kast letterlijk dicht). Daarnaast heeft propolis een ontsmettende werking. Propolis zorgt ervoor dat de kast goed en gezond blijft.
Stuifmeel
Stuifmeel is een stof die bijen halen uit de bloemen. Stuifmeel verzamelen bijen in klompjes bij hun achterpoten. Dit stuifmeel heeft een functie in de voortplanting van bloemen en de bijen zorgen er op deze wijze voor dat ze van bloem naar bloem gaan.
Maar bijen gebruiken stuifmeel ook als voedsel voor zichzelf. Ze nemen dit dan als klompjes bij hun achterpoten mee naar de kast.
Bijenwas
In een speciale klier maken de bijen de bijenwas. Mensen gebruiken bijenwas onder ander voor kaarsen en als glansmiddel in bijvoorbeeld drop. Bijen gebruiken het als bouwmateriaal. De raten zijn gemaakt van bijenwas.
Royal jelly
Royal Jelly is een speciaal voedingsmiddel wat de larven de eerste drie dagen krijgen om extra te groeien. Na drie dagen krijgen de larven geen Royal Jelly meer en groeien ze uit tot werksters.
Indien een bijenlarve na deze drie dagen nog steeds royal jelly krijgt, zal deze uitgroeien tot een koningin.
Na het overlijden van “The Queen” de Royal imker zijn bijen het slechte nieuws heeft ingefluisterd.
Er in Nederland ongeveer 360 soorten wilde Bijen zijn?
Er op Texel een beschermde Zwarte honingbij is?
Honing ook op sommige wonden gebruikt om deze beter te laten genezen?